Marieke heeft de opleiding tot SEH-verpleegkundige gevolgd in het Tjongerschans

Marieke is afgestudeerd SEH-verpleegkundige bij Tjongerschans. “Als je iets leuk vindt, je wilt het graag en het is je droom, dan zet je je 100% in en dan lukt het wel.”

De basis acute zorg module

Voordat ik begon met de opleiding bij het Wenckebach Instituut in Groningen heb ik eerst twee maanden inwerktijd gehad. In die tijd leerde ik de mensen en de afdeling kennen en de spullen te vinden. De opleiding heeft een stapsgewijze opbouw. Je begint eerst met de basis acute zorg module die uit EPA’s bestaat. EPA staat voor Entrustable Professional Activity: het toevertrouwen van een professionele activiteit. Dit heeft een stapsgewijze opbouw, beginnend met bijvoorbeeld het klaarmaken van de werkplek in een acute setting tot aan de opvang van een midden complexe patiënt. Hier verzamel je dan bewijsmateriaal voor. Na de basis acute zorg module kun je eventueel verder gaan voor bijvoorbeeld de ICU, SEH of CCU. Voor mij was dat dus de Spoedeisende Hulp (SEH) richting.

Op de Spoedeisende Hulp

Dan begint het weer opnieuw met EPA’s. Je verzamelt bewijsmateriaal voor al deze verschillende EPA’s. Dit wordt beoordeeld door middel van niveaus, net zo lang tot je bekwaam bent om zelfstandig alle patiënten op de SEH op te vangen. En tegen die tijd heb je het diploma behaald. In totaal is het een traject van ongeveer 15 maanden.

Je kunt er eventueel langer over doen. Het is een nieuwe opleiding, het is allemaal wat flexibeler geworden. Als je om wat voor reden dan ook vertraging op loopt of een time-out nodig hebt, dan kun je later weer instromen in een andere groep. Elke maand start de opleiding met een nieuwe groep.

Samen opgeleid worden

Ik heb de opleiding wel binnen 15 maanden af kunnen ronden. Bijna iedereen trouwens van mijn groep. We hadden een leuke groep van zo’n 15 personen en iedereen kwam uit het Noorden: Groningen, Assen, Leeuwarden, Drachten en ik uit Heerenveen. Ik vond het contact met deze collega’s van andere ziekenhuizen heel waardevol. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en ook het samen trainen vond ik erg leuk. Wat ik ook een voordeel van deze opleiding vind is dat je juist aan het begin van de les je toetsen moet behalen. Je start daardoor op hetzelfde niveau in de les, want iedereen heeft thuis al geleerd en is voorbereid.

Ga ervoor!

De beste tip die ik iemand kan geven om deze opleiding te gaan doen is: Ga ervoor! Je denkt misschien eerst: kan ik dat wel? Maar als je iets leuk vindt, je wilt het graag en het is je droom, dan zet je je gewoon voor 100% in en dan lukt het wel. En je kunt altijd weer verder kijken. Het is niet dat je je leven lang hiervoor kiest. Ik heb zeker ook nog andere ambities! Maar eerst wil ik hier nog een aantal jaar werken.”

Benieuwd naar de vacatures binnen onze aangesloten ziekenhuizen op de Spoedeisende Hulp? Bekijk onze vacaturepagina hier.