Jordy volgde de nieuwe beroepsroute tot anesthesiemedewerker

Ruim twee jaar had Jordy van den Beld nodig voor de nieuwe beroepsroute voor anesthesiemedewerker. In december ’22 was hij een van de eersten die alle EPA’s binnen had en zijn diploma in ontvangst mocht nemen. Jordy is enthousiast over deze nieuwe manier van opleiden. “Heel fijn dat je zelf bepaalt wat je nodig hebt.”

Theorie en praktijk geïntegreerd, je eigen opleidingspad kiezen en zelf bepalen wat je nodig hebt. Het is de kern van het EPA-onderwijs* en precies wat ook Jordy zo aanspreekt. En dat terwijl het in eerste instantie helemaal niet de bedoeling was dat hij de nieuwe beroepsroute zou volgen. Jordy begon namelijk in maart 2020 aan de ‘oude’ opleiding tot anesthesiemedewerker. Hij was fysiotherapeut, had al wat gewerkt in het Martini Ziekenhuis en had daarmee al de nodige voorkennis. Dat hij desondanks toch eerst een halfjaar naar school moest, vond hij verschrikkelijk. “Een deel wist ik al. En wat ik nog niet wist, kon ik nog niet leren want dat paste niet in het programma.”

Dus voor zover corona al op een goed moment kón komen, kwam het dat voor Jordy. De opleiding stopte en ging in september ’20 verder in de nieuwe vorm. Jordy begon opnieuw. Hij vond zijn leerdoelen in de studiehandleidingen, bestudeerde voor de nodige diepgang het lesboek klinische anesthesiologie en leerde vooral veel in de praktijk, waar zijn collega’s altijd bereid waren om hem met theorie te ondersteunen. “Ik vind zelfstudie heel fijn en dat kan bij deze manier van opleiden. En als ik soms niet voldoende had aan de praktijk, dan volgde ik gewoon wat meer theorielessen.” Zo deed hij dat bijvoorbeeld met de hoog complexe anesthesie – “de krenten uit de pap”, zoals hij dat noemt. Iets wat hij in de praktijk in het Martini onvoldoende tegenkwam, maar waar hij wel graag meer kennis van wilde.

Behoefte aan diepgang

Tijdens zijn eerdere opleiding tot fysiotherapeut vond Jordy vooral de kennis over de vitale functies heel leuk. Eenmaal in de praktijk deed hij daar echter weinig mee. “Ik miste het werken met die diepgaande theorie.” Dat er een functie bestond als anesthesiemedewerker, waarbij het draait om het bewaken van vitale functies, wist hij op dat moment nog niet. Dat las hij pas in een vacature van Zorg voor het Noorden, voor de opleidingsplek tot anesthesiemedewerker. Zijn vriendin – zij werkt in het UMCG – kwam ermee. Het sprak hem meteen aan. Hij solliciteerde, kon vervolgens kiezen voor een opleidingsplek op verschillende locaties en begon in het Martini.

De duur van deze nieuwe beroepsroute staat niet meer vast. Jordy deed het vrij snel. In het begin had hij als fysiotherapeut even wat extra tijd nodig om te aarden op een operatieafdeling, zegt hij. Het was allemaal nieuw en indrukwekkend. “Het duurde wel een halfjaar voor ik me op mijn plek voelde.” Toen het eenmaal liep, vloog hij door de opleiding heen.

Verbonden aan het Noorden

Dat het Zorg voor het Noorden lukt om zorgprofessionals aan het Noorden te binden, geldt ook in het geval van Jordy. Hij stapt per 1 mei over naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, waar hij een functie als anesthesiemedewerker gaat combineren met die van EBP-coördinator. Hij heeft er zin in, want werken met evidence-based practise is iets wat hij tijdens zijn opleiding tot fysiotherapeut óók al heel leuk vond.

*EPA staat voor entrustable professional activities. De student kiest zelf of die vooral in de praktijk leert of juist meer theorielessen nodig heeft. Als alle verschillende beroepsactiviteiten (EPA’s) succesvol zijn getoetst, is het diploma behaald.

Lees hier meer over de nieuwe beroepsroute tot anesthesiemedewerker.