Samen opleiden, dat gaan we DOEN

 

Een korte terugblik op de online werkconferentie van 11 november 2021

Donderdag 11 november zetten docenten, opleidingsfunctionarissen, verpleegkundigen met opleiding in het takenpakket, managers en studenten een volgende stap in samen toekomstbestendig opleiden. Tijdens de online conferentie kwamen zij samen met als doel: inspiratie opdoen en handvatten krijgen om in je eigen organisatie de verandering aan te gaan.

Een update vanuit Martini en OZG
De ochtend startte met een update van twee eerder besproken initiatieven:

  • Leerplatform in het Martini Ziekenhuis – In een leuke opname gaven Anniek (student, onlangs afgestudeerd), Arlette Terhave (prakijkopleider) en Ingeborg Meijer (docent) een korte update. Gebruik de link om de opname (terug) te kijken. Tijdens en na afloop van de film zijn er vragen gesteld. De vragen en antwoorden vind je in de padlet.
  • OZG Gilde – In het OZG zijn ze goed op weg, maar kennen ze ook nog een aantal uitdagingen, zoals:
    • Voorlichting / selectie in 2e leerjaar
    • Onderwijsruimtes in de praktijk
    • Eenduidigheid in begeleiding / BIG per afdeling
    • Balans / combinatie onderwijs en stage voor student

De sprekers
Nadat de organisaties hebben uitgelegd hoe zij verder zijn gegaan met de verandertaken was het tijd voor de sprekers van vandaag:

  • Presentatie Ronald Uittenbroek opleidingsmanager  Verpleegkunde, Hogeschool Windesheim over de nieuwe minor Basis acute as, een samenwerking van de vier Noordelijke hogescholen. Een pittige minor die moet zorgen voor een goede aansluiting met vervolgopleidingen in dit domein. De minor is zeker niet voor iedereen geschikt, een assessment vooraf is gewenst. Het doel is om in 2022 een pilot te draaien, maar er is nog een tekort aan stageplaatsen.
  • Paul Iske, Chief Failure Officer en oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen nam ons op een unieke manier mee in de wereld van mislukkingen, met als doel begrip te kweken voor de complexiteit van verandering.

Break-out rooms
Toen was de beurt aan alle deelnemers: in kleine groepen gingen zij met elkaar in gesprek, op zoek naar antwoorden op de vraag welke zaken helpen om een verandering in jouw organisatie door te voeren?

  • Welke zaken belemmeren en wat is de veranderingsaanpak?
  • Wat heb jij nou nodig om verder de verandering op te pakken en succesvol te maken?

Zo werd er onder andere gesproken over mogelijke slagingskansen:
Verpleegkundigen dubbel laten opleiden aan de hand van modules – Antonius ziekenhuis; obstetrie/ verloskamers/ kind. Vormgeving en kwaliteitsbewaking is wel een uitdaging!
‘Een best practice delen, veiligheid bieden om fouten te maken (inleven in de student), Studenten support om uitval te voorkomen, ook voor beginnend verpleegkundigen, minor SEH heeft meerwaarde, voorkomen te veel overlap met opleiding IC verpleegkundige. Zeggenschap van de verpleegkundige/student’

Working together!
Als organisatie werken we op dit moment aan een analyse van de de break-out sessies, die we uiteraard -samen met de andere conclusies en eye openers- later zullen delen. We hopen dat iedereen de komende tijd in de actiestand blijftt: leg contacten en kom vooral gezamenlijk in actie!