Hoe staan we ervoor met het convenant?

In het convenant maken we voor Zorg voor het Noorden afspraken over het opleiden van professionals voor kwetsbare beroepen. Het gaat om de aantallen die instromen in de opleidingen voor beroepen waarvoor er in de arbeidsmarkt een grote krapte bestaat of dreigt te ontstaan. Het convenant wordt gemaakt op basis van de strategische personeelsplanning van de ziekenhuizen en ambulancediensten: wat hebben we nodig om in de toekomst aan de zorgvraag te kunnen voldoen?

Verschil met landelijke raming

Ook landelijk worden er ramingen gemaakt met de aantallen die je per regio zouden moeten opleiden. Voor de opleidingen waar onze inschatting lager was dan deze landelijke raming hebben we het convenant 10% opgehoogd. Daarmee leiden we in de regio dit jaar zo’n 30 extra collega’s op.

In het Regionaal overleg, dat vier keer per jaar plaatsvindt, wordt de voortgang van het convenant gemonitord. Halen we de aantallen die we afgesproken hebben? Hoe varen we ten opzichte van de FZO-raming? En moet er nog worden bijgestuurd?

En… hoe varen we?

Regionaal gezien gaat het best goed! Er zijn in de prognoses wat kleine verschillen. Bij sommige opleidingen leiden we iets meer op dan afgesproken, bij sommige opleidingen moeten we nog een tandje bij zetten. Landelijk springen we er als opleidingsregio ook positief uit. We worden zelfs gezien als voorbeeld.

Dat betekent niet dat we het rustiger aan kunnen doen. Ook in het Noorden wordt het steeds lastiger om mensen te vinden die een vervolgopleiding willen doen. Daarom verschuift de aandacht ook meer naar het binden van stagiaires en pas afgestudeerden. Want dat zijn de specialisten van de toekomst!

Ben je benieuwd naar de ontwikkelmogelijkheden die we jou kunnen bieden? Op onze vacaturepagina vind je al onze opleidingsplaatsen.