DUTCH officieus van start in Noord-Nederland

De plek waar onderwijs en praktijk samenkomen, dat is vestiging van FIRDA –het ROC van Friesland– bij Nij Smellinghe. Afgelopen maandag kwamen praktijkopleiders, werkbegeleiders en  leidinggevenden van OK’s, adviseurs leren en ontwikkelen, en leveranciers van simulatiemiddelen samen. Het doel? Kennismaken met elkaar en met DUTCH. Want DUTCH gaat de OK-opleidingen veranderen, dat werd goed duidelijk! 

Een korte terugblik op de kick-off met de eerste enthousiaste reacties van adviseurs, praktijkopleiders en leidinggevenden.

50% minder opleiden op de werkvloer en toch goed opleiden? 

Ongeveer de helft van het werkplekleren voor de OK-opleidingen omzetten in simulatie: digitaal, virtueel en fysiek. Voor die ambitie kreeg DUTCH opleidingen voor de zomer een grote subsidie toegekend uit het Nationaal Groeifonds. Met als doel die vicieuze cirkel te doorbreken: druk op de OK’s leidt tot minder opleidingsplaatsen en uitval in de opleiding en van de begeleiders. Hierdoor kun je nog minder opleiden en stijgt het aantal goed opgeleide professionals onvoldoende.  

Onze regio heeft twee opdrachten 

Ook onze regio is betrokken bij DUTCH en krijgt een deel van deze subsidie. Met daarbij twee opdrachten: simulatie leermiddelen ontwikkelen én uitzoeken hoe je die leermiddelen regionaal goed kunt inzetten. Want niet ieder huis beschikt over een simulatiecentrum en wellicht is dat ook helemaal niet nodig. Als je het maar goed regionaal organiseert. En natuurlijk kijken we verder dan de OK’s, want wat hier werkt zal dat ongetwijfeld ook op andere afdelingen kunnen doen.  

Meer weten? Meedoen? 

Voor DUTCH in onze regio werken Zorg voor het Noorden, Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden en het Simulation Center UMCG nauw samen. Heb je vragen over DUTCH of deze ontwikkeling in onze regio? Projectleider Ben van Tuinen kan ze misschien niet allemaal zelf beantwoorden, maar helpt je graag naar de juiste persoon.  

Mailen naar Ben van Tuinen kan via: b.d.van.tuinen@umcg.nl

Het project heeft een looptijd van zes jaar, financiering voor de eerste twee jaar is al vastgesteld.