Duitse onderzoeker over regionale arbeidsmarkten

Helge Schnak is wetenschapper aan de Carl von Ossietzky Universiteit Oldenburg. Hij doet onderzoek naar hoe ziekenhuizen in de Nederlands-Duitse grensregio omgaan met tekorten aan verpleegkundigen. Helge was aanwezig bij de afgelopen bijeenkomst van ons zorgprofessionals council. Hij deelde hier meer over zijn onderzoek en ging in gesprek met de councilleden.

Wat is de aanleiding van het onderzoek?

De personeelstekorten in de gezondheidszorg, met name in de ziekenhuizen, is een van de grootste uitdagingen van tegenwoordig. Personeelstekorten hebben verschillende effecten op de gezondheidszorg en de patiënt. We hopen dat ons onderzoek ziekenhuizen helpt beter om te gaan met personeelstekorten waardoor de kwaliteit van de gezondheidszorg behouden kan worden.

Om te onderzoeken in welke mate de personeelstekorten van invloed zijn op de patiëntenzorg zijn er ongeveer 40 tot 50 sleutelfiguren, van verpleegkundigen tot HR-managers, ondervraagd. De resultaten hiervan worden nog geanalyseerd.

Hoe was de bijeenkomst met het zorgproffesionals council?

Het bijwonen van een council meeting was een leuke ervaring. We hebben nuttige inzichten gekregen over werk van de verpleegkundigen. Ik vind het mooi om onze resultaten te toetsen bij de mensen waar het uiteindelijk om draait. Ook wilden we onze plannen voor het tweede gedeelte van de studie delen met deze groep.

Hoe ziet het tweede deel van de studie eruit?

In het tweede deel van de studie willen we Nederlandse verpleegkundigen uitnodigen om naar Duitsland te komen om arbeidsbesparende technologieën te proberen. Het gaat hier bijvoorbeeld om robotarmen en virtual reality brillen. We hopen zo te ontdekken wat verpleegkundigen van deze technologieën vinden en of we ze kunnen inzetten om tekorten te verminderen.