Operatieassistent / Medewerker operatieve zorg

Als operatieassistent of medewerker operatieve zorg ben je een onmisbare schakel  in de operatiekamer! Samen met de rest van het team zorg je ervoor dat de operatie zo goed mogelijk verloopt.

Je verricht medische ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de snijdend specialist. Je weet wat de behandelingen inhouden en weke complicaties kunnen optreden. Je zet de benodigdheden klaar en verwerkt de gebruikte materialen na een OK op de juiste manier.

Anticiperen door klinisch redeneren is belangrijk, zodat je ook bij onverwachte situaties adequaat kunt blijven handelen.

Daarnaast begeleid je de patiënt; je geeft uitleg en stelt hem/haar gerust.

Het Beroep

Het beroep van operatieassistent of medewerker operatieve zorg  bestaat uit 3 taken, die per operatie afgewisseld kunnen worden.

Instrumenteren; Je zorgt dat tijdens de operatie dat de instrumenten op het juiste moment aan de operateur worden aangegeven. Je bent verantwoordelijk voor de aanwezigheid van alle materialen en controleprocedures.

Assisteren; Je zorgt ervoor dat de operateur het operatiegebied goed kan zien door de wond open te houden; je presenteert het weefsel, neemt klemmen af en je assisteert bij het hechten of hecht zelf. Je opereert als het ware mee.

Omlopen; als omloop ben je de verbindende schakel tussen het steriele team en de mensen buiten de OK. Je ontvangt de patiënten op OK en maakt alle benodigdheden open., sluit alle apparatuur aan en houdt nauwlettend in de gaten wat er rondom de operatie gebeurt. Je zorgt dat alles in het elektronisch patiëntendossier wordt geregistreerd.

Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, nauwkeurig werkt en je goed kunt concentreren. Ook uithoudingsvermogen is essentieel. Sommige operaties duren lang en je moet al die tijd alert blijven. Stressbestendigheid is ook een vereiste: een situatie kan opeens omslaan en dan moet je juist blijven handelen.

Het verschil tussen het beroep van operatieassistent en medewerker operatieve zorg is dat de operatieassistent ook wordt ingezet bij hoogcomplexe operaties, die acuut en/of niet altijd goed voorspelbaar zijn. De medewerker operatieve zorg wordt ingezet bij electieve operatieprogramma’s waarin operaties staan gepland met een voorspelbaar karakter tot middencomplex niveau.

Carrièremogelijkheden medewerker operatieve zorg

Je kunt ingezet worden bij alle voorkomende specialismen op een operatiekamercomplex tot middencomplex niveau. Ook een dagbehandelingscentrum of privékliniek behoort tot de mogelijkheden. Binnen deze setting kun je dezelfde extra taken gaan uitvoeren als een operatieassistent. Daarbij kun je als medewerker operatieve zorg ook doorgroeien tot operatieassistent. Hiervoor moet je dan nog wel een vervolgopleiding doen van gemiddeld 1 jaar.

Carrièremogelijkheden operatieassistent

Je kunt worden ingezet bij alle voorkomende specialismen op het operatiekamercomplex (allround) of je gaat je verdiepen in één of een paar specialismen waar je specialisme oudste van wordt. Als specialisme oudste word je ingezet bij specifieke (hoog)complexe, minder vaak voorkomende of nieuwe operaties. Je zorgt dat je hierbij kunt instrumenteren en dat alle materialen aanwezig zijn. Dit vraagt veel afstemming met de operateur en de overige teamleden. Daarnaast zorg je voor het inwerken van nieuwe collega’s, het begeleiden van studenten en/of het maken van operatieprotocollen.

Daarnaast kun je inzetten als kwaliteitsmedewerker, die (nieuwe) richtlijnen gebaseerd op wetenschappelijke literatuur (Evidence Based Practice) omzet naar protocollen voor het operatiekamercomplex. Een andere mogelijkheid is verantwoordelijkheden voor de planning en organisatie (planning coördinator) op de OK, prakijkopleider of manager OK.

Een aantal operatieassistenten gaat ook verder met de opleiding tot Physian Assistent, de rechterhand van een medisch specialist. Je voert onder meer zelfstandig diverse gedelegeerde medische handelingen uit, stelt behandelplannen op en volgt de situatie van patiënten. Je houdt je dus vooral bezig met de medische behandeling (cure) van patiënten en verlicht daarmee het werk van de medisch specialist. De masteropleiding Physician Assistant leidt je op tot dit verantwoordelijke beroep. Deze opleiding kun je alleen volgen als je al een hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebt afgerond en over minimaal twee jaar relevante werkervaring beschikt.

Vooropleiding medewerker operatieve zorg

  • Diploma MBO op minstens niveau 3 of gelijkwaardig
  • Diploma inservice opleiding ziekenverzorgende

Vooropleiding operatieassistent

  • Diploma Havo
  • Diploma MBO op niveau 4
  • CZO diploma medewerker operatieve zorg

Zie www.CZO.nl