Gezamenlijke opleiding tot operatieassistent.

Jij houdt je hoofd koel in onverwachte, stressvolle situaties! Je hebt oog voor detail en reageert direct en adequaat op vraag van collega’s en specialisten. Je bent nieuwsgierig, betrokken en op zoek naar een baan waarin je echt waarde kunt toevoegen. Twijfel dan niet: het beroep operatieassistent past bij jou!

Als operatieassistent ben je volwaardig lid van het operatieteam en verantwoordelijk voor de operatieve zorg rondom de patiënt, zowel voor, tijdens als na de operatie. Natuurlijk doe je dit samen met specialisten en anesthesiemedewerkers. De patiënt staat centraal maar in jouw functie heb je weinig tijd voor direct patiëntencontact. Jij zet namelijk alle puntjes op de i. Kortom: een uitdagende baan met verantwoordelijkheid in een dynamische werkomgeving.

Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje in de operatiekamer.

 

Unieke kans

Drie Groningse ziekenhuizen werken samen om operatieassistenten op te leiden. Het Martini Ziekenhuis, UMCG en het Ommelander Ziekenhuis Groningen bieden gedurende 3 jaar een leerwerktraject. In die tijd word je, in twee van deze drie ziekenhuizen,  opgeleid tot allround operatieassistent en doe je werkervaring op met professionele collega’s.

 

Opleiding tot allround operatieassistent

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. Het theoretische deel volg je aan het Wenckebach Instituut. Het praktische gedeelte vindt plaats binnen het ziekenhuis. Je leert wat een operatieve behandeling inhoudt en wat jouw handelingen hierbij zijn, welke complicaties er kunnen optreden en natuurlijk leer je alles over procedures en protocollen. Ook kennis van de anatomie is een groot aspect binnen de opleiding. Verder:

 • Maak je kennis met allerlei (operatie)technieken op het gebied van voorkomende specialismen
 • Verricht je zelfstandig de drie verschillende taken van je werk binnen het operatiecomplex: instrumenteren, assisteren en omlopen
 • Voer je medisch ondersteunende taken uit voor een operatie

Het eerste jaar bestaat uit een theoretisch deel van zes maanden, inclusief een stage op een verpleegafdeling. Het jaar wordt afgesloten met een omloopstage op de operatieafdeling. In de daarop volgende leerperiodes wisselen theorieleren en praktijkleren elkaar af.

 

Direct aan de slag in het ziekenhuis

Je wordt aangesteld bij één van de 3 ziekenhuizen en naast je opleiding werk je in maximaal 1 van de andere deelnemende ziekenhuizen. Wij houden daarbij zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeur.

 

Diploma met baangarantie

Als je de opleiding succesvol hebt doorlopen, ontvang je een landelijk erkend diploma van het College Ziekenhuis Opleidingen (CZO). Na je opleiding kun je gegarandeerd aan de slag als  operatieassistent in het ziekenhuis waar je de opleiding hebt gevolgd.

 

Dit breng je mee

 • Je hebt een HAVO- of VWO-diploma met natuur- en scheikunde in je pakket, een mbo-4 diploma gericht op zorg met natuur- en scheikunde in de vooropleiding of een afgeronde hbo-studie.
 • Je vindt het leuk om te weten hoe een operatie in zijn werk gaat, en pro-actief te kunnen handelen in afstemming met de chirurg.
 • Je bent gericht op samenwerking, met je collega operatie assistent en ook met de andere disciplines in de OK.
 • Kwaliteit staat bij jou hoog in het vaandel, en je hebt belangstelling voor medisch- technische handelingen.
 • Je houdt het hoofd koel, en blijft goed overzicht houden over je eigen werk.
 • Je hebt oog voor de patiënt en zijn naasten, en bent daarnaast een waardevol lid van het team.

 

Dit  bieden wij

 • Een dienstverband op basis van een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van 3 jaar.
 • Baangarantie na diplomering: een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Doorgroeimogelijkheden binnen verschillende ziekenhuizen.
 • Een salaris conform de CAO-UMC of de CAO-Ziekenhuizen (afhankelijk van je keuze voor het ziekenhuis waar je aangesteld wilt worden).

 

Solliciteren

Ben je enthousiast en sta jij te popelen om aan de slag te gaan? Reageren kan tot en met 24 februari. Kies hieronder de instelling van jouw voorkeur en lees de verdere sollicitatieprocedure.

 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over de procedure? Mail dan je vraag en je contactgegevens naar operatieassistent@zorgvoorhetnoorden.nl.