Gezamenlijke opleiding tot operatieassistent

Start september 2020

Jij houdt je hoofd koel in onverwachte, stressvolle situaties! Je hebt oog voor detail en reageert direct en adequaat op vraag van collega’s en specialisten. Je bent nieuwsgierig, betrokken en op zoek naar een baan waarin je echt waarde kunt toevoegen. Twijfel dan niet: het beroep operatieassistent past bij jou!

 

Als operatieassistent ben je volwaardig lid van het operatieteam en verantwoordelijk voor de operatieve zorg rondom de patiënt, zowel voor, tijdens als na de operatie. Natuurlijk doe je dit samen met specialisten en anesthesiemedewerkers. Jij weet de volgende stap in de operatie al en anticipeert op wat de chirurg nodig heeft. De patiënt staat centraal maar in jouw functie heb je weinig tijd voor direct patiëntencontact. Jij zet namelijk alle puntjes op de i. Kortom: een uitdagende baan met verantwoordelijkheid in een dynamische werkomgeving.

Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje in de operatiekamer.

Unieke kans

Drie Groningse ziekenhuizen werken samen om operatieassistenten op te leiden. Het Martini Ziekenhuis, UMCG en Ommelander Ziekenhuis Groningen bieden gedurende 2 jaar 10 maanden een leerwerktraject. In die tijd word je, in twee van deze drie ziekenhuizen,  opgeleid tot allround operatieassistent en doe je werkervaring op met professionele collega’s.

Opleiding tot allround operatieassistent

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk en start in september 2020. Het theoretische deel volg je bij het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden. Het praktische gedeelte vindt plaats binnen het ziekenhuis. Je leert wat een operatieve behandeling inhoudt en wat jouw handelingen hierbij zijn, welke complicaties er kunnen optreden en natuurlijk leer je alles over procedures en protocollen. Ook kennis van de anatomie is een groot aspect binnen de opleiding. Verder:

 • Maak je kennis met allerlei (operatie)technieken op het gebied van voorkomende specialismen
 • Verricht je zelfstandig de drie verschillende taken van je werk binnen het operatiecomplex: instrumenteren, assisteren en omlopen
 • Voer je medisch ondersteunende taken uit voor een operatie

Het eerste jaar bestaat uit een theoretisch deel van zes maanden, inclusief een stage op een verpleegafdeling. Het jaar wordt afgesloten met een omloopstage op de operatieafdeling. In de daarop volgende leerperiodes wisselen theorieleren en praktijkleren elkaar af.

Direct aan de slag in het ziekenhuis

Je wordt aangesteld bij één van de 3 ziekenhuizen en naast je opleiding werk je in maximaal 1 van de andere deelnemende ziekenhuizen. Wij houden daarbij zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeur.

Diploma met baangarantie

Als je de opleiding succesvol hebt doorlopen, ontvang je een landelijk erkend diploma van het College Ziekenhuis Opleidingen (CZO). Bovendien heb je garantie op een baan als operatieassistent in het ziekenhuis waar je de opleiding hebt gevolgd. Na je opleiding kun je direct aan de slag.

Dit breng je mee

 • Je hebt een HAVO- of VWO-diploma met bij voorkeur natuur- en scheikunde in je pakket, een mbo-4 diploma of een afgeronde HBO opleiding bij voorkeur gericht op zorg met natuur- en scheikunde in de vooropleiding. Indien natuur,- en scheikunde niet in je vooropleiding zit, kun je voorbereidende modules (op eigen initiatief) volgen bij het Wenckebach Instituut. Dit is geen garantie op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek!
 • Je vindt het leuk om te weten hoe een operatie in zijn werk gaat en pro-actief te kunnen handelen in afstemming met de chirurg.
 • Je bent gericht op samenwerking met je collega operatie assistent en ook met de andere disciplines in de OK.
 • Kwaliteit staat bij jou hoog in het vaandel en je hebt belangstelling voor medisch- technische handelingen.
 • Je houdt het hoofd koel en blijft goed overzicht houden over je eigen werk.

Wanneer je niet voldoet aan de opleidingseisen of als dit niet zichtbaar is in je CV, nemen we je sollicitatie niet in behandeling.

Dit  bieden wij

 • Een dienstverband op basis van een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van 2 jaar en 10 maanden (start september 2020).
 • Na diplomering garantie op een baan als operatieassistent in het ziekenhuis waar je de opleiding hebt gevolgd.
 • Doorgroeimogelijkheden binnen verschillende ziekenhuizen.
 • Een salaris conform de CAO-UMC of de CAO-Ziekenhuizen (afhankelijk van het ziekenhuis waar je aangesteld wordt).

Informatieavond

Om een goed beeld te krijgen van de opleiding tot operatieassistent, organiseren wij op maandagavond 3 februari 2020 een informatiebijeenkomst. De informatieavond is volgeboekt, je kunt je hier niet meer voor aanmelden. Bij de volgende sollicitatieronde (juli/augustus) wordt er weer een informatiebijeenkomst gepland.

Solliciteren

Solliciteren kan tot en met zondag 16 februari 2020. Om praktische redenen verzamelen we de sollicitaties via de vacaturesite van het UMCG. Door te solliciteren stem je ermee in dat het UMCG jouw gegevens deelt met het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Hoe solliciteer je?

 1. Je vult het formulier opleidingseisen in.
 2. Je vult het digitaal sollicitatieformulier in. Daarbij upload je jouw motivatiebrief, CV en het ingevulde formulier opleidingseisen.
  In je motivatiebrief geef je de voorkeur voor het ziekenhuis aan (Martini Ziekenhuis, UMCG of  het Ommelander Ziekenhuis Groningen).

Meer informatie

Gesprekken vinden plaats in week 13. Onderdeel van de sollicitatieprocedure is een assessment. Deze vinden plaats in week 14 en 15. De uitslag volgt in week 17. Het opleidingstraject start in september 2020. Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail dan je vraag en je contactgegevens naar operatieassistent@zorgvoorhetnoorden.nl (niet gebruiken voor sollicitaties).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.