FAQ-beroepsroute operatieassistent
Martini Ziekenhuis (MZH)
Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG)
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Wat is je functie als operatieassistent?
Op de operatiekamer draait alles om de patiënt. De patiënt komt op de operatiekamer om geopereerd te worden en gaat weg als de operatie afgerond is. Het moet prettig en veilig zijn en voelen voor de patiënt, daar doe je alles aan als team.
In je functie ben je betrokken bij operaties die in moeilijkheidsgraad oplopen van laag complex naar hoog complex. Je hebt soms ook te maken met spoedsituaties: zorg die minder voorspelbaar is.
Patiënten kunnen gezond zijn als ze komen voor een operatie maar een patiënt kan ook erg ziek zijn waardoor de operatie en anesthesie gecompliceerder kunnen worden.
Als operatieassistent ben jij tijdens de operatie faciliterend aan de operateur. Dit betekent dat het jouw taak is om alles rondom de ingreep goed te laten verlopen. Zo zorg je er, samen met de andere operatieassistenten die ook op de operatiekamer staan, voor dat de operateur op de juiste tijd en plek alles tot zijn beschikking heeft wat nodig is om de operatie vlot en veilig te laten verlopen.
Als operatieassistent heb je 3 verschillende rollen:
Je hebt de omloop die ervoor zorgt dat alle benodigdheden er zijn, die de communicatie en handelingen verzorgt van het steriele naar het niet steriele veld, die de administratie bijhoudt en die overzicht houdt over de voortgang van het programma samen met de andere leden van het team.
De instrumenterende zorgt ervoor dat de operateur steriel aan de operatietafel kan staan en dat alle instrumenten en disposables er zijn die nodig zijn voor de betreffende operatie. Tijdens de operatie kijkt de instrumenterende actief mee met de ingreep en geef je de operateur de instrumenten in handen die hij op dat moment nodig heeft. Het werkt voor de operateur het fijnst om de juiste instrumenten te krijgen nog voordat de operateur daarom moet vragen. Je bent verantwoordelijk voor het tellen van alle gazen, instrumenten en disposables aan het einde van een operatie zodat er niets achterblijft in de wond.
Als assisterende sta je tegenover de operateur en zorg je ervoor dat de operateur het operatiegebied goed kan zien. Je zorgt ervoor dat het zicht in de operatiewond voor de operateur optimaal is door de wond open te houden, bloedvaatjes dicht te branden en bloed af te zuigen. Je werkt actief mee aan de operatie. Soms help je ook met knopen en hechten van de wond.
Als operatieassistent zorg je ervoor dat je kennis up to date is. Je helpt mee met het opleiden van student operatieassistenten en kan gasten op de operatiekamer begeleiden.
Wat is het verschil tussen een operatieassistent, Medewerker Operatieve Zorg (MOZ) en een Medewerker Operatieve Vaardigheden (MOV)?
Misschien ken je de beroepen Medewerker Operatieve Zorg en Medewerker Operatieve Vaardigheden niet. Hieronder wordt dit heel kort uitgelegd. Ze zijn beide alleen aanwezig in het Martini Ziekenhuis.
Als je gediplomeerd operatieassistent bent, oefen je je functie uit van laag- midden- naar hoog complexe operaties en in steeds veranderende omstandigheden (voorspelbare en onvoorspelbare zorg) je functie uit oefenen.
Als Medewerker Operatieve Zorg oefen je je functie uit in laag- tot en met midden complexe situaties en in voorspelbare zorg je functie uitoefenen.
Voor zowel operatieassistent en Medewerker Operatieve Zorg krijg je een College Zorg Opleidingen (CZO) geaccrediteerd diploma.
Als Medewerker Operatieve Zorg kan je omlopen en instrumenteren bij laag complexe operaties in een voorspelbare setting.
Hoe ziet een dag van een operatieassistent eruit?
We hebben als operatieassistent verschillende diensten (dag-, avond- en nachtdiensten). Om een dag van een operatieassistent te beschrijven gaan we uit van een dagdienst. Deze duurt meestal van 07.30u tot 16:00u.
In de ochtend ga je samen met het team operatieassistenten, waarbij je op een operatiekamer staat ingedeeld, bespreken wie welke rol op zich neemt bij welke operatie. Je bespreekt wie wat gaat doen om de eerste ingreep te starten. Het gaat over de benodigde apparatuur, disposables en instrumentensets. Meestal staat de eerste ingreep van de dag al klaar en moet je controleren of je alles hebt. Samen maak je de operatiekamer bedrijfsklaar. Je checkt de operatietafel en zorgt ervoor dat de patiënt op de goede manier kan liggen. Je checkt het protocol van de operatie om te kijken of alle dingen die je nodig hebt er zijn.
Als de patiënt binnenkomt op de operatiekamer volgt er een time out met het hele operatieteam. We bespreken met de wakkere patiënt welke operatie we gaan doen en of er nog bijzonderheden zijn. Na de time out gaat het team van de anesthesie bezig met het in slaap maken van de patiënt of het geven van lokale verdoving. Als operatieassistent ben je op dat moment ook in de operatiekamer aanwezig om ervoor te zorgen dat de patiënt veilig is en je kunt het anesthesiologische team evt. ondersteunen.
Terwijl het team van de anesthesie ervoor zorgt dat de patiënt niets voelt van de ingreep, zijn de operatieassistenten bezig met het klaarmaken van alle benodigdheden voor de operatie. Samen met de operateur zorg je ervoor dat de patiënt goed gepositioneerd is om te kunnen starten met de operatie. Het gebied waar wordt geopereerd wordt gedesinfecteerd en met operatiedoeken afgedekt om steriel te kunnen werken. We willen niet dat de patiënt een wondinfectie krijgt. De operatie kan beginnen.
Tijdens de operatie zorg je ervoor dat alles zo goed en vlot mogelijk verloopt. Je bent constant alert op communicatie van de operateur en de rest van het operatieteam. Je speelt in op verwachte en onverwachte situaties en bewaakt de steriliteit van het operatiegebied.
Een operatie kan 10 minuten duren maar ook meer dan 8 uur. Tijdens het sluiten van de wond, wordt er een sign out gedaan waarin het operatieteam bespreekt hoe de operatie en de samenwerking binnen het team is verlopen. Als de pleister op de wond is geplakt kunnen de operatiedoeken weer worden verwijderd en kan de patiënt wakker worden gemaakt.
Met het team wordt de patiënt overgetild in het ziekenhuisbed en daarna naar de verkoeverkamer gereden. Als operatieassistent zorg je ervoor dat de administratie is afgerond en dat de operatiekamer schoon wordt gemaakt voor de nieuwe operatie die daarna volgt.
Voor de volgende operatie zijn alle sets en disposables al klaargezet en je zorgt er weer voor dat alle benodigde apparatuur er is. Je checkt de operatietafel en haalt, indien nodig, positioneringsmateriaal die nodig is voor de operatie.
Zo volg je het operatieprogramma van de dag totdat het klaar is of totdat je wordt afgelost door een ander team operatieassistenten. Je hebt koffiepauze en lunchpauze tussendoor maar je kunt niet altijd eten op een moment dat het jou uitkomt. Als je steriel aan tafel staat als instrumenterende of assisterende ga je pauzeren als de operatie klaar is.
Soms moet je ineens naar een andere operatiekamer omdat daar een personeelslid nodig is. Daar ben je flexibel in.
Aan het einde van je werkdag zorg je ervoor dat alles is opgeruimd en dat de operatiekamer waar je hebt gewerkt bijgevuld is voor een volgend team.
Welke competenties heb je nodig als (student) operatieassistent?
Bij de zorg rondom een patiënt en het werken in een team heb je een flinke dosis sensitiviteit nodig. Je moet kunnen aanvoelen wat je wel en niet moet zeggen en op welk moment. Je past je gedrag vaak aan binnen het team en bent flexibel om de samenwerking goed te kunnen laten verlopen. Je kan opkomen voor je eigen belangen en die van de patiënt. Je spreekt anderen aan op hun gedrag, zeker in het belang van de patiënt. Je bent weerbaar en hebt durf en zelfvertrouwen. Je kunt bij conflicten goed luisteren en je mening en ideeën aan anderen duidelijk maken. Je kan dit helder en to the point overbrengen en maakt in je communicatie gebruik van duidelijke taal en non- verbale communicatie en gebaren.
Om alles op rolletjes te laten verlopen moet je goed kunnen plannen en organiseren. In veranderende situaties kan je snel beslissingen nemen en prioriteiten stellen. Je bent stressbestendig en kan effectief blijven presteren onder tijdsdruk of tegenslag.
Je kunt goed reflecteren op je persoonlijke gedrag. Je neemt initiatief en signaleert kansen en handelt daarnaar. Je begint uit jezelf, bent proactief in plaats van af te wachten.
In ons beroep is technisch inzicht van belang omdat we werken met protheses, boren, zagen en allerhande medische apparatuur. Je leervermogen wordt elke dag op allerlei vlakken aangesproken.
Met wie werk je samen als operatieassistent?
Er werken veel disciplines op het operatiecomplex. Als operatieassistent werk je intensief samen met je collega’s operatieassistenten en de operateurs. Daarnaast werk je samen met de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog. De collega’s van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) zorgen ervoor dat alle instrumenten weer schoon (steriel) naar de operatiekamer komen.
De radioloog en radiodiagnostisch laborant komen ook op de operatiekamer om röntgenfoto’s te maken of te beoordelen. Verder onder andere de medische administratie, facilitaire dienst, technische dienst, verpleegkundigen, arts-onderzoekers.
Wat maakt het vak operatieassistent zo leuk?
– geen dag is hetzelfde want je werkt elke dag net weer in een ander team en geen enkele operatie verloopt hetzelfde;
– je maakt elke dag iets af van start tot eind. Je helpt iemand hiermee. Dit geeft veel voldoening;
– het technische aspect van het werk;
– er is vaak ruimte voor een grap of grol;
– er wordt veel gevraagd van je organisatietalent en als je alles perfect hebt geregeld dan is er een soort flow;
– iemand een stapje voor zijn zodat alles echt op rolletjes verloopt, is een sport;
– je hebt meer kennis van de instrumenten dan de operateur en kan soms een suggestie doen waar hij niet aan heeft gedacht. Dan doe je het echt samen;
– het is prettig dat je niet altijd overdag hoeft te werken, in de avond- en nacht gaat het anders en moet je veel zelf regelen;
– dat je constant alert en geconcentreerd moet zijn op wat de ander nodig heeft;
– je hebt aan een gedeelde blik met een collega soms al genoeg hebt om te begrijpen wat iemand nodig heeft, dat werkt heel prettig. Er is vertrouwen in elkaar;
– veel samenwerken met collega.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als operatieassistent?
Met de opleiding operatieassistent kun je je verder ontwikkelen tot:
- Vakkenner/specialisme oudste (gespecialiseerd operatieassistent) in bijvoorbeeld de orthopedie, algemene chirurgie, neurochirurgie.
- Operatieassistent met chirurgische vaardigheden
- Physician Assistent (PA)
- Anesthesiemedewerker
- Praktijkopleider
- Teamleider
- Docent
Heb ik een goede fysieke en mentale conditie nodig voor dit beroep?
Ja. Zowel fysiek als mentaal wordt er best wat van je gevraagd in dit beroep (en opleiding).
Op lichamelijk vlak heb je de uitdaging om veel te lopen, staan, tillen en bukken. Je kunt soms niet gaan zitten als je dat wilt en bij lange operaties komt het voor dat je ook lang staat.
De mentale uitdaging ligt er op meerdere vlakken. Allereerst is het nodig je eigen behoeftes opzij te kunnen zetten. Je kunt namelijk niet zomaar even eten of naar het toilet als een operatie langer duurt. Dan blijf je staan en blijf je geconcentreerd op het verloop van de operatie.
Er gebeuren leuke en soms minder leuke dingen op een operatiekamer. Hier kan je altijd over praten met je collega’s of een vertrouwenspersoon maar uiteindelijk is het iets wat bij het beroep hoort en wat je naast je neer moet kunnen leggen.
Je moet snel kunnen schakelen als er een spoedgeval komt, ook als je al moe bent van een dag werken.
Tenslotte is het noodzakelijk dat je in de samenwerking kunt incasseren, relativeren en zaken bespreekbaar kunt maken.
Hoeveel patiëntencontact heb ik als operatieassistent?
Het patiëntencontact wat er is tussen de operatieassistent en de patiënt is meestal vluchtig.
Er is niet veel patiëntencontact op een operatiekamer. Als team zorg je ervoor dat het contact voor de patiënt zo aangenaam mogelijk verloopt en dat het een veilige omgeving is. Het anesthesiologisch team heeft het meeste direct contact met de patiënt maar daarbij kun je als operatieassistent wel ondersteunen. Wanneer een patiënt lokale verdoving krijgt is er vaak meer patiëntencontact. Het kan per ziekenhuis verschillen hoeveel patiëntencontact er is.
Is operatieassistent een technisch beroep?
Ja, operatieassistent is een technisch beroep.
Allereerst werken we veel met medische apparatuur. Je moet weten wat deze apparatuur doet, hoe het werkt en wordt aangesloten en hoe je problemen moet oplossen.
Ten tweede werken we met veel verschillende instrumenten sets. Je moet van alle instrumenten weten hoe ze heten, hoe ze in- en uit elkaar gehaald worden en hoe je ze gebruikt.
Operaties zelf kunnen ook heel technisch zijn. Als voorbeeld noemen we het plaatsen van een knieprothese waarbij er heel veel verschillende stappen worden genomen met boren, zagen en cement om een prothese te kunnen plaatsen. Soms lijkt het op de operatiekamer net een bouwplaats. Technisch inzicht en enige affiniteit is dus wel belangrijk.
Tenslotte is het nodig om stappen binnen een operatie te kunnen visualiseren als operatieassistent. Pas dan begrijp je wat de operateurs doen tijdens een ingreep en kan jij daarop inspelen.
Wat is het verschil tussen een anesthesiemedewerker en een operatieassistent?
In de informatie heb je al kunnen lezen wat het inhoudt om operatieassistent te zijn en waarom het zo leuk is. Een anesthesiemedewerker werkt ook op de operatiekamer. Toch is deze functie compleet anders dan die van een operatieassistent.
Een anesthesiemedewerker assisteert de anesthesioloog bij de toepassing van de verschillende anesthesietechnieken. Daarnaast begeleidt de anesthesiemedewerker patiënten die middels een algehele anesthesie, of een zogenaamde ruggenprik of andere regionale techniek worden verdoofd.
Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het bewaken van de verschillende lichaamsfuncties (ademhaling, bloedsomloop, nierfunctie en dergelijke) tijdens een operatieve ingreep. Dit omdat de verschillende anesthesietechnieken invloed hebben op de vitale functies.
De anesthesieassistent moet over kennis beschikken t.a.v. anatomie/pathologie, fysiologie en werking van medicijnen. Als anesthesieassistent werk je in een ‘high tech’ omgeving. Kennis op het gebied van beademingsapparatuur, bewakingsmonitoring, spuitenpompen, etc. is van groot belang.
Het begeleiden en informeren van patiënten is een belangrijke taak van de anesthesiemedewerker. De begeleiding van de patiënt vindt tijdens, maar ook voor en na de operatie plaats.
Een anesthesiemedewerker werkt altijd onder verantwoordelijkheid van een anesthesioloog, maar heeft hierin een grote mate van zelfstandigheid én verantwoordelijkheid.
Een operatieassistent werkt altijd samen in een team en heeft eigen verantwoordelijkheden maar werkt in opdracht van de chirurg. Een operatieassistent heeft minder contact met de patiënt.
Waar kan ik meer informatie vinden over het beroep operatieassistent?
We hopen je via deze vragenlijst veel informatie te bieden die je nodig hebt om een keuze te maken voor het vak operatieassistent.
Naast deze informatie is er meer te vinden op bijvoorbeeld YouTube, Instagram, Facebook.
OK aan tafel | Podcast on Spotify
Hoe kom ik in opleiding tot operatieassistent?
Je komt in opleiding tot operatieassistent door te solliciteren bij een ziekenhuis. De beroepsroute tot operatieassistent is een werken-leren traject. De theoriecomponent (te volgen bij het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden (WIOO)) en praktijk op de operatiekamer maken samen dat je operatieassistent kunt worden.
Je bent vanaf dag één werknemer van het ziekenhuis. Zonder opleidingsplek in een ziekenhuis kun je niet starten met de opleiding.
Wat zijn de instroomeisen voor operatieassistent?
De instroomeisen voor het beroep operatieassistent zijn vastgesteld door het CZO.
– een havodiploma
– of een afgeronde mbo niveau 4 opleiding- of een CZO-diploma medewerker operatieve zorg
Hoelang duurt de opleiding tot operatieassistent?
De opleiding is flexibel en duurt gemiddeld 2,5 jaar voor een operatieassistent.
Met flexibel wordt bedoeld dat de opleiding soms korter en soms wat langer kan duren. Dit hangt af van je leerproces.
Heb ik na afronden van de opleiding tot operatieassistent een hbo-diploma?
Nee. De opleidingen tot operatieassistent en anesthesiemedewerker hebben wel het niveau van een hbo-opleiding. Je krijgt een geaccrediteerd CZO-diploma met NLQF6 status wat gelijk staat aan een bachelor diploma op hbo-niveau.
Ik heb een mbo niveau-3 diploma en wil graag een toelatingstest doen tot de opleiding tot operatieassistent. Kan dat?
Nee. De minimale instroomeisen voor de opleiding tot operatieassistent zijn een havodiploma, een mbo-niveau-4 diploma of het CZO-diploma medewerker operatieve zorg.
Ik heb geen havodiploma of mbo-niveau-4 diploma, hoe kan ik toch deze opleiding doen?
Door het halen van een havodiploma of een mbo-niveau-4 diploma kan je toegang krijgen tot de opleiding.
Wat kan ik verwachten van de sollicitatieprocedure voor de vacature van leerling operatieassistent?
De sollicitatieprocedure bestaat uit het schrijven van je cv en motivatiebrief. Daarna volgt er een kort telefoongesprek met een praktijkopleider.
Je doet mee met een kennismakingsronde en als je wordt uitgenodigd een sollicitatieronde.
Aan het einde van de procedure volgt een meeloopdag op een operatiekamer van het UMCG, OZG of MZH.
De sollicitatieprocedure is best uitgebreid: waarom is dat zo?
Omdat we per jaar weinig opleidingsplaatsen hebben voor nieuwe studenten is het belangrijk voor een ziekenhuis om precies de goede kandidaten te vinden. We zoeken mensen die matchen met de operatiewereld en daar ook willen blijven werken. Dit is ook de reden dat de sollicitatieprocedure redelijk uitgebreid is. We willen van tevoren zeker weten dat jij als kandidaat alle competenties bezit die je nodig hebt om dit vak uit te oefenen. Er is schaarste aan operatieassistenten en hoe meer studenten we binnen de opleiding weer verliezen hoe minder er uiteindelijk opgeleid worden. Dit kunnen de ziekenhuizen zich dus eigenlijk niet permitteren.
Waarom een uitgebreide motivatiebrief en cv?
We krijgen elk half jaar een flink aantal sollicitanten en hebben jaarlijks maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar. Leg in je motivatiebrief goed uit waarom je voldoet aan de gestelde functie-eisen en waarom het beroep van operatieassistent bij jou past. Zo krijgen we een goed beeld van jou als kandidaat.
Waarom zijn er weinig opleidingsplaatsen voor de opleiding tot operatieassistent?
Om operatieassistent te worden heb je veel ervaring nodig in de praktijk en dat betekent werken op de operatiekamer. Je kunt veel vaardigheden oefenen buiten de operatiekamer maar dat is niet hetzelfde als er echt bij zijn. Het aantal operatiekamers in ziekenhuizen in Nederland is beperkt. Zelfs als we op elke operatiekamer in Nederland een student laten leren en werken zijn er nog niet genoeg operatiekamers om extra veel nieuwe studenten op te leiden. De laatste jaren worden er veel initiatieven genomen om extra operatieassistenten op te leiden. In onze regio zijn daardoor sinds 2020 meer opleidingsplaatsen gecreëerd.
Kan ik een dag meelopen in een ziekenhuis om een goed beeld te krijgen van het beroep?
In de ideale situatie zou iedereen een keer kunnen meelopen op een operatiecentrum om een goed beeld te krijgen van het vak operatieassistent. Dit is, gezien de grote belangstelling voor de opleiding, niet mogelijk.
Privacy van de patiënt vinden wij erg belangrijk en ook het aantal medewerkers op een operatiekamer moet beperkt blijven in verband met de hygiëne. Daarnaast kost het veel energie van de medewerkers om een gast op de operatiekamer te begeleiden.
Interne kandidaten kunnen in hun eigen ziekenhuis, als ze voldoen aan de vooropleidingseisen, meestal wel een dag meelopen op de operatiekamer.
Kan ik stappen ondernemen om meer kans te maken op een opleidingsplaats?
Ja, dat kan. Het is het belangrijkste dat je vooropleiding voldoet aan de vooropleidingseisen van het CZO. Aansluiting met de medische wereld kan ook een pre zijn. Heb je bijvoorbeeld vmbo tl gedaan en vind je jezelf nog te jong om operatieassistent te worden en wil je eerst een andere opleiding doen. Dan kan het verstandig zijn te kiezen voor een opleiding die raakvlakken heeft met de zorg, zoals: mbo-v, mbo 4 doktersassistent, mbo 4 apothekersassistent.
Als je van de havo/ vwo komt kan dat zijn: hbo-v, hbo-fysiotherapie, hbo-diëtetiek of hbologopedie.
Kan ik tegelijkertijd ook voor de opleiding tot anesthesiemedewerker solliciteren?
Hoewel je in beide beroepen werkzaam bent op de operatiekamer, zijn het twee verschillende beroepen. Je moet op basis van onderzoek zelf eerst een keuze maken en dan gericht solliciteren.
Bij het solliciteren op beide geroepsgroepen tegelijkertijd is je motivatie voor het beroep operatieassistent voor ons een vraagteken.
Moet ik voor de opleiding tot operatieassistent betalen?
Nee, de opleiding en alle zaken die daarbij horen worden bekostigd door het ziekenhuis waar je wordt aangenomen.
Vanaf de start van de opleiding krijg ik salaris: hoe zit dat voor mij?
Vanaf de eerste dag ben je werknemer van het ziekenhuis en verdien je salaris. Hoe hoog dat salaris voor jou als student operatieassistent is, wordt in een aanstellingsgesprek bij het ziekenhuis besproken. Het salaris hangt af van vooropleiding en werkervaring.
Kan ik deze opleiding in deeltijd volgen?
De opleiding is fulltime.
Minder werken kan bespreekbaar zijn.
In het UMCG start je met 36 uur werken per week en is 32 uur werken na ongeveer een jaar opleiding bespreekbaar.
In het MZH en OZG is 32 uur werken vanaf de start van de opleiding in overleg mogelijk.
Hoe ver mag ik van het ziekenhuis af wonen in verband met het draaien van diensten?
Hoe ver je van het ziekenhuis af mag wonen om op tijd te komen in een spoedsituatie hangt af van het beleid van het ziekenhuis.
Over het algemeen kun je rekenen op een benodigde aanrijtijd van 20-30 minuten.
Kan ik studiefinanciering aanvragen? Studenten-ov?
Deze opleiding valt niet onder het ministerie van OC&W, er kan dan ook geen studiefinanciering of studenten-ov aangevraagd worden.
Moet ik in de opleiding ook avond- en nachtdiensten doen?
Of je in de opleiding tot operatieassistent avond- en nachtdiensten moet doen hangt af van het beleid van de afdeling waar je werkt.
Over het algemeen geldt dat je overal diensten gaat doet. In bepaalde ziekenhuizen doe je altijd boven-formatief dienst als student en ben je bijvoorbeeld ook niet oproepbaar. In sommige ziekenhuizen start je na een jaar met het draaien van bepaalde diensten. Bij andere ziekenhuizen eerder of later.
Theorie en praktijk van de opleiding: hoe zit dat?
De opleiding tot operatieassistent bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. De theorie volg je aan het WIOO. Deze is gesitueerd in het UMCG in Groningen. Vakken die je krijgt zijn o.a. anatomie en fysiologie, basis operatieve zorg, medisch rekenen, operatieve zorg en technieken, natuurkunde en communicatie. Evidence Based Practice (EBP) komt aan bod. Gedurende de opleiding is zowel in de theorie als praktijk veel aandacht voor evaluatie en reflectie. Je schrijft hiervoor verslagen en in elk officieel gesprek reflecteer je op je leerproces.
In het begin van de opleiding is er veel ruimte voor de theorie. Vanaf de start van de opleiding werk je ook in het ziekenhuis waar je bent aangesteld. De verhouding theorie en praktijk zal gedurende de opleiding verschuiven naar meer praktijk. Aan het einde van je opleiding ben je geheel werkzaam in de praktijk.
Het werken in de praktijk wordt gefaciliteerd door het ziekenhuis waar je in dienst bent. Zij bepalen wat je rooster is en welke dagen je komt werken in de praktijk.
Binnen het operatiecentrum zijn veel specialisaties aan het werk zoals o.a. algemene chirurgie orthopedie en gynaecologie. Als operatieassistent moet je op alle specialismen kunnen werken. Gedurende de opleiding rouleer je over de specialismen en leer je al doende de werkwijze bij elk specialisme. We proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat je start bij laag complexe operaties en eindigt bij hoog complexe operaties.
Door wie word ik aangenomen als ik in opleiding kom tot operatieassistent?
Als je na de sollicitatieprocedure wordt aangenomen is dat in het ziekenhuis waar je hebt gesolliciteerd of geplaatst wordt na sollicitatie.
Heb je na het afronden van de opleiding een baangarantie in het ziekenhuis?
Dit is wel het streven van de meeste werkgevers. Op dit moment is er baangarantie in de Groningse ziekenhuizen als je een diploma krijgt als operatieassistent.
Kan ik deze opleiding combineren met mijn gezin of privéleven?
Uiteraard is het mogelijk deze opleiding tot operatieassistent te combineren met een gezin of bijvoorbeeld sport op hoog niveau. Uit ervaring weten we dat dit een uitdaging kan zijn. Het vergt een goede organisatie van werk, studie en privé om te leren en werken tegelijk.
Het is met een (jong) gezin belangrijk om na te denken over een vangnet voor de kinderen en hoeveel uren je echt kan en wil investeren in je opleiding.
Binnen de opleiding is er een bepaalde mate van flexibiliteit en ruimte gegeven voor het leren van de theorie en het maken van opdrachten en dergelijke. Buiten de reguliere werktijden om moet je ook rekenen op een bepaalde studiebelasting.
Voorbeeld: Het is van belang dat je je voorbereid op een operatie, dit kost de nodige tijd.
Als je niet bent voorbereid weet je niet wat de operateur gaat doen en kun je niet anticiperen op zijn stappen. Als je erbij sport op hoog niveau is het misschien niet altijd mogelijk in de avonden te trainen. We weten uit ervaring dat deze opleiding veel van je kan vragen. Het is moeilijk om te spreken over een bepaalde studiebelasting. Dit hangt namelijk af van je startniveau, competenties, motivatie en (praktisch en theoretisch) leervermogen.
Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken In de opleiding?
Alle vakken in de opleiding zijn contextgericht. Met voorkennis kun je bepaalde vakken gemakkelijker en sneller afronden.
Voor het schrijven van een bepaalde opdracht kan wel vrijstelling worden aangevraagd mits aan de voorwaarden wordt voldaan zoals beschreven in de studiegids van het WIOO.