Met persoonlijke aandacht iets extra’s bieden

Jacobina Bandstra is dialyseverpleegkundige in het MCL. Via tussenstations kwam ze in die functie terecht. Met een reden. Ze zocht naar werk waarin ze met begeleiding en persoonlijk contact voor een langere periode iets kan betekenen voor patiënten. De keuze om dialyseverpleegkundige te worden was voor haar het puzzelstukje dat tot dan toe ontbrak.

Jacobina begon in februari 2020 bij het dialysecentrum in het MCL. Ze zou de opleiding tot dialyseverpleegkundige gaan volgen, maar doordat dat samenviel met de start van de coronapandemie liep dat enige vertraging op. Na op de afdeling voorwerk gedaan te hebben, kon ze later dat jaar de opleiding alsnog starten. Die rondde ze met succes af en inmiddels werkt ze al zo’n anderhalf jaar als verpleegkundige in het dialysecentrum.

Begeleiding van patiënten

Jacobina heeft de mbo-opleiding tot doktersassistent en de hbo-v gedaan. Tijdens stages deed ze al wat werkervaring op in de zorg (en ook in het MCL). In die functies kreeg ze het gevoel dat ze iets miste. “Wat ik jammer vond in mijn eerdere functies, is dat ik het stukje betrokkenheid en werken in het ziekenhuis niet goed kon combineren. In de thuiszorg, waar ik ook nog een periode heb gewerkt, vond ik het erg leuk om iemand voor een wat langere periode te begeleiden en iets op te bouwen. Dat miste ik bij mijn eerdere functies in het MCL.”

Ontbrekend puzzelstukje

Daarom dacht Jacobina na over wat echt bij haar past. “Ik zag een vacature bij het dialysecentrum en collega’s zeiden me dat dat iets voor mij zou zijn. Ik ben mij gaan verdiepen en kwam erachter dat je in deze functie echt dat stukje begeleiding erbij hebt, precies hetgeen wat ik nog miste.” Jacobina besloot te gaan voor een baan als dialyseverpleegkundige. Een keuze waar ze nog altijd volledig achter staat. “Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij dat ik hiervoor gekozen heb. Ik heb het ontbrekende puzzelstukje gevonden.”

Proces aan bed

In het dialysecentrum worden patiënten met nierproblemen behandeld. Mensen die een dermate verslechterde nierfunctie hebben en geen uitzicht hebben op een spoedige transplantatie, worden behandeld. Dialyse neemt de functie van de nieren over en filtert afvalstoffen uit je bloed. Patiënten komen doorgaans drie keer per week een dagdeel naar het ziekenhuis voor dialyse. Als dialyseverpleegkundige begeleidt Jacobina ze gedurende die behandeling. “Wij zorgen voor het hele proces aan het bed. We starten de dialyse op en blijven de patiënt dan voortdurend monitoren. We houden de bloeddruk en gesteldheid van de patiënt in de gaten zodat we indien nodig vroegtijdig actie kunnen ondernemen. De situatie waarin een patiënt verkeert kan snel veranderen, daar moet je op kunnen inspelen. We houden constant een klinische blik.”

Luisterend oor

Naast dat je als dialyseverpleegkundige medische taken uitvoert, ben je ook een luisterend oor. Jacobina: “Vier uur aan de dialyse is best lang. Soms zitten patiënten ergens mee en vinden ze het fijn om dat te kunnen delen. Dan neem ik dus echt even de tijd om bij ze te zitten. Voor degenen die dat willen, zijn wij er.” Dat maakt het werk persoonlijker en aangezien patiënten regelmatig langskomen, bouw je al gauw een band op. Dat is precies het missende puzzelstukje waar Jacobina naar zocht. “In deze functie ben ik veel bezig met de begeleiding van de patiënt en ik zie ze voor een langere periode. Dat contact vind ik mooi. Daarom ben ik dialyseverpleegkundige geworden. En wat mij iedere dag weer motiveert, is het feit dat je bijdraagt aan een behandeling waarmee de patiënt zijn of haar leven kan voortzetten. Dat geeft echt voldoening.”

Hecht en modern

Als je dialyseverpleegkundige in het MCL wordt, kom je terecht in een team van in totaal zo’n 70 collega’s. “Ons team is heel hecht en vanaf het begin kom je in een warm bad. Ik voelde me meteen welkom”, vertelt Jacobina. Dialyse Fryslân, zoals het dialysecentrum heet, heeft naast het MCL nog een locatie in Heerenveen. Jacobina en haar collega’s werken afwisselend op beide locaties. Werken bij het MCL bevalt haar goed. “We zijn een modern dialysecentrum. We bieden het totaalpakket qua dialyse en beschikken over de nieuwste machines. Werken in het MCL betekent ook dat je genoeg mogelijkheden hebt om jezelf te ontwikkelen. Bij onze afdeling word je bijvoorbeeld gestimuleerd om onderdeel te worden van een werkgroep. Er is voor iedereen wel iets leuks om ernaast te doen.”

Werken bij #teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven? Lees meer op de website van MCL.