Maike is ambulanceverpleegkundige bij UMCG Ambulancezorg

Maike werkte 10 jaar als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Sinds 3 jaar is ze ambulanceverpleegkundige bij UMCG Ambulancezorg. ‘’Wat ik zo leuk vind aan de acute sector is dat je een heel breed scala hebt aan patiënten en handelingen.’’

Hoe ik op de ambulance terecht kwam

Tijdens de opleiding HBO verpleegkunde kwam ik in het MCL terecht. Hier begon ik op de verpleegafdeling Traumatologie Vaatchirurgie en na 2,5 jaar werken stapte ik over naar de Spoedeisende Hulp (SEH). Daar haalde ik eerder al patiënten op en was er altijd al enthousiast over.

Ik heb vijftien jaar met veel plezier in het ziekenhuis gewerkt. In die vijftien jaar heb ik daar veel meegemaakt, van groot geluk tot intens verdriet. Deze periode heeft me gevormd tot de verpleegkundige die ik nu ben. Na 10 jaar op de SEH verloor ik mijn enthousiasme langzamerhand, ik was toe aan een volgende stap. Een vriendin en collega maakte tijdens mijn zwangerschapsverlof de overstap naar de ambulance en ik dacht: dat wil ik ook. Eenmaal terug op de werkvloer lukt het me niet mijn draai weer te vinden op de SEH en besloot ik de overstap te maken naar de ambulance.

De juiste uitdaging

Ik ging in opleiding tot ambulanceverpleegkundige en dat voelde soms alsof ik heel veel dingen weer opnieuw moest leren. Dit was spannend en soms lastig maar ook precies de uitdaging waar ik naar op zoek was. Inmiddels werk ik ruim twee jaar als gediplomeerd ambulanceverpleegkundige en voel ik me steeds zelfverzekerder worden in mijn werk. Het is al een jas die steeds beter is gaan zitten en nu goed past.

Het verschil

Het grote verschil met de SEH is dat je op de ambulance veel zelfstandiger werkt. Op de Spoedeisende Hulp kun je sneller terugvallen op bijvoorbeeld de arts of je team, op de ambulance doe je het met zijn tweeën, al zijn er natuurlijk hulplijnen. Je zoekt naar een werkdiagnose maar vooral maak je onderscheid tussen levensbedreigend en niet levensbedreigend. Een exact kloppende diagnose is in het laatste geval iets minder belangrijk, je handelt en behandelt vooral op basis van de klachten en symptomen die iemand heeft.

De acute zorg

Het leuke aan de acute sector is het hele brede scala aan patiënten en handelingen. Je bent aanwezig in een heftige periode in iemands leven. Enerzijds is het medisch handelen en anderzijds begeleid je iemand ook emotioneel. Het is mooi om iemand te kunnen steunen op zo’n moment

In de acute zorg heb je natuurlijk regelmatig te maken met overlijdens, dat is niet makkelijk. Voor mij is het dan belangrijk dat de familie kan zeggen “Wat er is gebeurd is verschrikkelijk, maar het is wel goed verlopen”. Je kan echt iets betekenen voor patiënten en hun naasten. Zo zorg ik er wel eens voor dat een patiënt thuis met zijn familie kan overlijden in plaats van onderweg naar of in het ziekenhuis. Dit is gewoon heel waardevol.

Een warm bad

Doordat ik zo lang op de SEH van het MCL heb gewerkt is het daar nu echt een warm bad als ik een patiënt kom brengen. Het is heel fijn als je elkaar beter begrijpt en de verbindende factor kan zijn. Als je kijkt naar de samenwerking in de hele regio dan zie je echt dat de SEH-afdelingen en de ambulancediensten heel goed met elkaar samenwerken. We doen het met elkaar en hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Een belangrijke verbinding die we met elkaar moeten vasthouden!