Van bewindvoerder naar operatieassistent

Het vak van operatieassistent was in het leven van Jessica Wijngaard (47) al vaker voorbij gekomen. ‘Dat is leuk!’, dacht ze dan. Toch duurde het tot haar 43ste voordat ze daadwerkelijk aan de opleiding in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) begon.  

Het grootste deel van haar werkende leven was ze bewindvoerder en teamleider in een bewindvoeringskantoor. Maar na achttien jaar was ze er wel klaar mee. Jessica: “Ik kreeg geen energie meer van mijn werk. Toen ik tijdens een cursus de vraag kreeg: welke kans zou je willen overdoen, antwoordde ik heel intuïtief: een andere opleiding. Om er direct op te laten volgen: maar daar is het nu te laat voor.”

Te oud?

Toch liet het idee haar niet los. “Ben ik echt te oud om me te laten omscholen? Nee dus, ik heb nog genoeg arbeidsjaren over. Ik heb van alles opgezocht, bij een ziekenhuis mijn vragen gesteld, filmpjes op YouTube gekeken… En toen ben ik met mijn man gaan praten. Gelukkig stond hij achter me. Ik ging het gewoon doen!” Toch duurde het nog bijna twee jaar voordat ze een opleidingsplaats wist te bemachtigen. “Ik had de hoop al bijna opgegeven, toen er in het WZA voor de tweede keer een vacature was. Ik schreef opnieuw en nu werd ik wél aangenomen.” Begin 2020 kon ze eindelijk beginnen.

De opleiding

Drie jaar later kijkt Jessica met een positief gevoel terug op de opleiding: ‘’In maart 2020 begon ik, vanwege Corona was dat meteen heel bijzonder. Ik heb veel lessen online gevolgd. In september 2020 vernieuwde de opleiding en gingen we over naar het flexibele leren. Dat was even wennen, maar het zelf kunnen invullen van de opleiding beviel mij heel goed. Je doet toetsen wanneer je er aan toe bent en schrijft je vervolgens weer in voor de lessen van de volgende EPA. Voor de zomer van 2022 rondde ik alle theorie af. In de laatste maanden hoefde ik me alleen nog te richten op de praktijk.’’ Eind november 2022 was het zo ver en haalde ze haar diploma.

Erg meegevallen

Het was even wennen om weer een groentje te zijn, maar het leren is Jessica erg meegevallen.‘’ Als je op oudere leeftijd aan een opleiding gaat beginnen weet je niet of je brein nog net zo goed meewerkt als 20 jaar geleden. Dat viel reuze mee. Het hielp ook echt dat ik erg gemotiveerd was om het te halen. Of er dingen zijn tegen gevallen? Tja, tegenvallen is een groot woord, maar laat ik zeggen dat er heus minder leuke dingen zijn. Ik ben bijvoorbeeld blij dat ik geen dagevaluaties meer hoef te schrijven, haha.’’

Geen spijt

Jessica is nog steeds blij met haar keuze. ‘’De afwisseling op de OK vind ik leuk en uitdagend. Het blijft bijzonder om onderdeel te zijn van een heel interessant proces, een operatie. Je neemt een kijkje in het menselijk lichaam. Het contact met patiënten en het meehelpen in het proces beter maken maakt voor mij het plaatje compleet.’’

“Veel mensen zeggen dat ze mijn overstap moedig vinden”, klinkt het tot slot. “Maar voor mij voelt het als de normaalste zaak van de wereld. Je moet doen wat je leuk vindt. En als je iets wilt, dan kán het.”

Lees meer over de opleiding tot operatieassistent.