Irina volgt de opleiding tot obstetrieverpleegkundige

Veel vervolgopleidingen voor zorgprofessionals worden vernieuwd. Zo ook de opleiding tot obstetrieverpleegkundige (verloskunde). Verpleegkundige Irina Oldersma volgt deze opleiding bij Treant. Ze vertelt waarom ze hiervoor heeft gekozen en hoe het bevalt.

Irina: ‘Als casemanager oncologie begeleidde ik patiënten met kanker. Dat vond ik heel waardevol werk, maar door de aangrijpende verhalen, ook behoorlijk zwaar. De geboorte van mijn zoontje bracht me op een nieuw pad.

Omdat hij met de keizersnee werd geboren, moest ik een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Je bent dan zo kwetsbaar, maar wat werd ik liefdevol geholpen op de kraamafdeling. Dit wilde ik ook voor anderen betekenen! Afgelopen voorjaar kon ik beginnen als algemeen verpleegkundige op de kraamafdeling van Treant. In mei ben ik gestart met de opleiding tot obstetrie verpleegkundige. Als ik die heb afgerond kan ik ook in complexere situaties helpen.

Je kunt tegenwoordig zelf bepalen in welke volgorde en op welk tempo je de onderdelen van de opleiding volgt. Zo kan ik het goed combineren met mijn privéleven. Ook de toetsing is anders dan voorheen. Ik doe geen toets op school, maar mijn collega’s moeten in de praktijk beoordelen of de werkzaamheden mij toevertrouwd kunnen worden. De nieuwe manier van opleiden en toetsen vraagt dus ook wat van hen als begeleiders, maar je merkt dat ze graag meedenken!’

Vernieuwde opleidingen

De zorg in Nederland verandert en vernieuwt voortdurend. Daarom worden ook de (vervolg)opleidingen voor verpleegkundigen en medisch ondersteunende zorgprofessionals vernieuwd en flexibel gemaakt.. De bouwstenen van deze nieuwe opleidingen zijn EPA’s. EPA’s zijn professionele activiteiten die je toevertrouwd worden in het dagelijks werk (Entrustable Professional Activities).

Eerder waren de (vervolg)opleidingen voor iedereen gelijk. Nu is er sprake van maatwerk. Welke EPA’s je volgt, hangt af van wat jij als professional op jouw werkplek nodig hebt. In een academisch ziekenhuis heb je voor een afdeling obstetrie (verloskunde) bijvoorbeeld meer en andere EPA’s nodig dan in een algemeen ziekenhuis. Doe je na obstetrie, de opleiding kinderverpleegkunde? Dan hoef je de EPA over zorg verlenen aan pasgeborenen niet opnieuw te volgen. Meer weten? Kijk hier dan eens op deze site: https://www.czoflexlevel.nl