Fanny, lid Regionaal Council

Mijn naam is Fanny van Harten, ik ben getrouwd en heb een dochter van 11 jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Brabant en sinds 2009 woon ik in Grou. Ik ben IC-verpleegkundige en praktijkopleider op de Intensive care van Antonius. Tussen 2015-2021 werkte ik als expert digitaal leren op de afdeling HR, maar ik miste de zorg steeds vaker. Eind 2021 heb ik dan ook mijn BIG-registratie opnieuw behaald en ben ik weer de zorg ingegaan: met veel plezier weer terug op mijn ‘oude’ plekje op de IC in Sneek.

Leiderschap, zeggenschap en leren van elkaar

Toen onze VVAR mij voor de council benaderde was ik gelijk enthousiast. Ze dachten aan mij omdat ik de rol van IC verpleegkundige en praktijkopleider match met ervaring op HR. Dat maakt dat ik vraagstukken vanuit verschillende kanten kan belichten. Het is belangrijk dat verpleegkundigen leiderschap tonen, zeggenschap hebben en invloed uitoefenen op beleid besluitvorming en het verpleegkundig beroep. Daarnaast vind ik het mooi om te leren van de andere leden van het council, voor mijn eigen ontwikkeling als verpleegkundige.

Praktische benadering

Het vraagstuk dat we bespraken voor wie van onze collega’s zou het werken in een regionale pool aantrekkelijk zijn en onder welke condities heb ik vooral praktisch benaderd en dit dan ook ingebracht. Wat zou er nodig zijn om dit te laten slagen? Wat kom je als verpleegkundige tegen als je ineens in een ander ziekenhuis komt te werken? Zoals vervoer, reiskosten, parkeren, maar ook hoe je wordt ontvangen en ingewerkt, of je in systemen (LMS, EPD etc) kunt, hoe het zit met aantonen van je bekwaamheden (voor handelingen en apparatuur), waar je in dienst bent en welke (extra) financiële vergoeding er tegenover staat. Als deze zaken goed geregeld zijn heeft zo’n pool een grotere kans van slagen. Want dan kan het voor bepaalde collega’s aantrekkelijk(er) worden om op vrijwillige basis in een regionale pool te werken. Samen met de andere councilleden brainstormden we over voor welke collega’s dit het geval zou zijn.

Mijn eerste afdronk?

De council is een mooie en enthousiaste groep verpleegkundigen! Na de korte kennismaking en introductie gingen we meteen aan de slag, waarbij veel ingebracht werd en iedereen goed naar elkaar luisterde. Dat leverde een goed advies op voor het vraagstuk. Ook merkte ik dat veel van de leden al (meer of minder) ervaring hebben in medezeggenschap door hun deelname in (V)VAR, OR van hun organisatie of landelijke zeggenschap. Leuk ook om het enthousiasme en trots van Nelleke Kombrink (programmamanager, red.) te zien. Mooi en trots dat we in de Noordelijke provincies dit eerste Regionale Zorgprofessionals Council hebben gerealiseerd!

Heb jij tips, adviezen of opmerkingen die je mij wilt meegeven voor een volgend council? Laat het me vooral weten!”