Zorg voor het Noorden: Samen zorgen voor genoeg professionals in de zorg

 Nij Smellinghe is aangesloten bij Zorg voor het Noorden, een netwerkorganisatie van negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten in Noord-Nederland. Samen zorgen we voor genoeg professionals in de zorg. Daarvoor leiden we met elkaar nieuwe collega’s op. Zo kunnen we nu én in de toekomst de beste ziekenhuis- en ambulancezorg blijven bieden.

Door Nynke TXT

Operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, ambulanceverpleegkundigen; het zijn allemaal zogenoemde schaarse beroepen. “Dat betekent dat we grote behoefte hebben aan nieuwe collega’s”, legt Sietze Anema, teammanager OK in Nij Smellinghe, uit. “Dat geldt voor alle ziekenhuizen in het Noorden. In plaats van onderling de concurrentiestrijd met elkaar aan te gaan, bundelen we onze krachten liever. Zo zorgen we samen voor genoeg instroom van nieuwe collega’s.”

Andere manier van opleiden

Om enthousiaste studenten op te leiden, heeft Zorg voor het Noorden samen met het opleidingsinstituut vernieuwde opleidingen voor operatieassistenten en anesthesiemedewerkers opgezet. “We leiden studenten op een andere manier op, door beter in te spelen op hun individuele ontwikkeling”, vertelt Lies de Vries, teammanager OK in Nij Smellinghe. “Wanneer je bijvoorbeeld al bij ons werkt als IC-verpleegkundige, dan kun je de opleiding tot anesthesiemedewerker veel sneller doorlopen. Het grote voordeel is dat wij als ziekenhuis eerder een gediplomeerde collega hebben, die meteen aan de slag kan.”

Klaar voor een nieuwe uitdaging
Bijkomend voordeel voor studenten is bovendien dat ze volop ervaring kunnen opdoen in alle deelnemende ziekenhuizen en ambulancediensten. “Van de hoog complexe zorg in het UMCG tot een stage op de ambulance”, geeft programmamanager Cathy Zelhorst als voorbeeld. “Zo ontdek je al tijdens je opleiding welke omgeving het beste bij je past. En ben je klaar voor een nieuwe uitdaging, dan kun je binnen het netwerk van Zorg voor het Noorden alle kanten op. Zo plukken we allemaal de vruchten van deze samenwerking: wij als ziekenhuis, de studenten én natuurlijk onze patiënten.”

Dit artikel verscheen in voorjaar 2021 in Nijs, het relatiemagazine van ziekenhuis Nij Smellinghe (www.nijsmellinghe.nl/nijs).

 

Bijschriften foto’s:

Lies de Vries.

Sietze Anema.