Werkconferentie Toekomst bestendig Opleiden 3 juni 2021. Een weg naar succes!

 

Van coming together (beginning) via keeping together (progress) naar working together (success!). In de online werkconferentie van november maakten we vooral kennis met elkaar en ons gezamenlijke doel. De conferentie van vandaag stond in het teken van keeping together: best practices delen en in kleine groepen vertalen naar de eigen praktijk. Om elkaar nog beter te leren kennen, maar ook om weer een volgende stap te zetten op de weg naar ons gezamenlijke doel.

Een korte terugkoppeling

Na een kort welkomstwoord van Jelle Prins, trapte Enno van der Werff de dag af. De wereld, de maatschappij en de zorg veranderen zo snel; dat vraagt ook voortdurende ontwikkeling van het opleidings- en beroepsveld. Namens de besturen  van de opleidingsinstellingen deed hij daarbij gelijk een handreiking: verken de samenwerking met elkaar, maar geef ook aan ons –besturen-  aan wat je nodig hebt om die ontwikkelingen daadwerkelijk mogelijk te maken. Wij zien de noodzaak en werken en denken hier graag in mee.

Pitches

In een mooie regionale reis was het vervolgens de beurt aan de verschillende ziekenhuis- en opleidingsinstituten:

  • Vanuit Friesland vertelden Nij Smellinghe over de samenwerking met Friese Poort en schetste MCL het loopbaanperspectief
  • Vanuit Groningen legden het UMCG en het OZG het concept van de Gildes uit en vertelde het Martini over de leerafdeling
  • Vanuit Drenthe vertelde Treant over de aantrekkelijke stageroute en het WZA pitchte het docentenontwikkelteam

Een korte terugkoppeling van de pitches vind je binnenkort op deze pagina.

Breakouts

En toen was het de beurt aan alle deelnemers, in kleine groepen reflecteerden zij op de pitches en hun eigen situatie aan de hand van een aantal vragen:

  • Wat heeft je het meest geïnspireerd in de pitches?
  • Wat uit de pitches zou je ook in je eigen situatie willen overnemen?
  • Wat heb je nodig (en van wie) om dat verder op te pakken en succesvol te maken?
  • Waarom denk je dat het jou lukt om het inspirerende voorbeeld ook bij jou te implementeren?

 

Working together

Een afsluiting die eigenlijk geen afsluiting was, zo omschreef Jelle het. Maar een doorstart en begin van de volgende fase. Want na coming together en keeping together ligt het succes in working together. En zo eindigde hij de bijeenkomst met de volgende stappen: nog voor de zomervakantie volgt een inhoudelijke terugkoppeling en in het najaar komen we weer samen voor vervolgstappen. Met een oproep voor in de tussentijd: leg contacten en kom vooral gezamenlijk in actie!

Reisverslag

Je vindt het reisverslag van de ochtend met daarin filmpjes van de pitches en een overzicht van de belangrijkste thema’s, eye openers en conclusies uit de break-out sessies hieronder (PowerPoint)  In sommige browsers of digitale werkomgevingen werken de linkjes naar de filmpjes niet, vandaar dat je ze hieronder ook nog vindt: