Wereld Eerste Hulp Dag

 

Zaterdag 10 september 2022 is het Wereld Eerste Hulp dag. Graag staan we op deze dag even stil bij onze collega’s in de acute zorg. Robert van Barneveld, directeur Zorg UMCG ambulancezorg, vertelt je meer over het werken binnen in deze boeiende keten.

Werken in de Spoedeisende Hulp

”In de Spoedeisende hulp is het altijd 100% aanstaan of helemaal uit. Het is onvoorspelbaar wanneer het werk zich aandient. Wanneer er een patiënt binnenkomt met een acute hulpvraag weet je van te voren nooit wat er aan de hand is. Met behulp van je eigen routine en teamwerk wil je snel zorgen dat de (levensbedreigende) situatie zo goed mogelijk wordt opgepakt. In een pressure cooker van tijd en ruimte probeer je te achterhalen bij welke zorg de patiënt gebaad is. Het bijzondere is dat in de Spoedeisende Hulp alles samenkomt. Je ziet patiënten van heel veel, zo niet van alle, specialismen waardoor je met de meeste specialisten samenwerkt.

De afdeling Spoedeisende Hulp en de ambulancediensten

De relatie tussen de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) en de ambulancediensten blijft bijzonder. Wanneer de patiënt door het ambulanceteam wordt binnengebracht speelt zich het ritueel van de overdracht af. Hierbij draagt de ambulanceverpleegkundige informatie en zijn of haar verantwoordelijkheid over aan het team op de SEH. Ze werken samen om de zorg voor de patiënt zo goed en snel mogelijk te continueren.

Eigenlijk zijn het dus echt collega’s van elkaar. Een deel van de verpleegkundigen die op onze ambulances rijden hebben een voorgeschiedenis op de SEH in een van de Noord Nederlandse ziekenhuizen.

Zorg voor het Noorden

Ik ben ontzettend blij met Zorg voor het Noorden. Het faciliteert een goede samenwerking in de regio zodat we mooie loopbanen kunnen creëren voor de verpleegkundigen. Dat geldt voor verpleegkundigen in de hele acute zorg in Noord Nederland. Met deze samenwerking proberen we de overstap van de ene plek naar de andere plek zo makkelijk mogelijk te maken en mensen geïnteresseerd te houden in de acute zorg. Ook ontwikkelen we aantrekkelijke duobanen. Zo werken er collega’s deels op de ambulance en deels in het ziekenhuis op bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp.”

Toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures via de vacaturepagina.