Siebrand Mollema, Hoofd Intensive Care Treant over combibanen

Siebrand Mollema is Hoofd Intensive Care bij Treant. Op deze afdeling voeren verschillende collega’s een combibaan uit. “Ik sta er voor open om aan alle variaties van een combibaan mee te werken omdat ik echt denk dat het voor de individuele werknemer leuk, aantrekkelijk en positief is”, vertelt Siebrand over zijn ervaringen met de combibanen.

Verschillende combibanen

“Een combibaan betekent werken op verschillende afdelingen of zelfs bij verschillende werkgevers. Zo hebben wij de combibaan van de Intensive Care en de ambulance. Intern werken er mensen op de Intensive Care en op de Spoedeisende Hulp en is er belangstelling voor een combinatie van met de CCU en Anesthesie.

Het houdt je scherp

De vrijwilligheid bij de persoon die de combibaan gaat uitvoeren is het belangrijkst. Voor alle combibanen geldt dat de medewerker het echt zelf moet willen en leuk moet vinden om op meerdere afdelingen te werken. Het vraagt namelijk wel extra inspanningen. Zo moet je van beide werkplekken op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en volg je voor beide kanten bij- en nascholing. Wel levert het echt wat op. De combinatie houdt je scherp en daagt je uit om er bij te blijven. Ook ervaren collega’s dat het voordeel in de ene baan opweegt tegen het nadeel op de andere werkplek.

Vanuit mijn rol als leidinggevende

Ik sta er voor open om aan alle variaties van een combibaan mee te werken omdat ik merk dat het voor de individuele werknemer leuk, aantrekkelijk en positief is. Daarnaast is er ook de platte, pragmatische invalshoek: je kunt beter een medewerker half behouden dan helemaal kwijt zijn. Ook voor de afdeling is het een voordeel. Iemand neemt goede ideeën mee en begint elke periode weer met frisse zin.

De praktische uitdagingen

Bij de interne combibanen is het handig om de medewerker één werkplek te geven en vanuit die werkplek uit te lenen aan een andere afdeling. Dit is veel overzichtelijker voor het bijhouden van alle regelzaken op het gebied van HR. Het maakt niet uit of je per maand wisselt of voor een langere periode kiest. In onze praktijk leidt het nooit tot afstemmingsproblemen in het rooster.

Deels intern, deels extern: en dan?

Wanneer een collega deels intern, deels extern werkt, leidt dit uiteraard wel tot 2 banen voor de medewerker. Daarbij zijn de verschillen in beloning en inschaling soms een bedreiging. Met de ambulance diensten verliep het afstemmen over de 2 contracten soepel, dit was voor beide partijen nieuw. Maar praktisch kan het soms lastig zijn. Zo is het in het systeem voor zelfroosteren niet mogelijk om de ene periode het dubbele aantal uren te werken en dat de volgende periode te compenseren door op papier niet te werken. Maar ook dit lossen we altijd wel op.

‘Combinbaners’ aan het woord

Dennis en Peter vervullen samen een combibaan op de Intensive Care van Treant en bij UMCG Ambulancezorg. Ook zij zijn enthousiast: “Praktisch gezien is deze constructie prettig, om je vaardigheden, handelingen, kennis en info up-to-date te houden. Dit geldt ook voor de feeling met de organisaties en teams. Is het tijd om te wisselen? Dan is het bijna alsof je een paar weken met vakantie bent geweest”. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hier het verhaal van Dennis en Peter.