Nieuwkomers vertellen hun verhaal in de Tweede Kamer

Na een succesvolle start in het UMCG, nam Zorg voor het Noorden het traject Nieuwkomers in hun kracht over. Vanuit het project brachten twaalf statushouders met een zorgachtergrond gisteren op uitnodiging van WiekePaulisma een werkbezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag. Paulusma bracht eerder al een bezoek aan de nieuwkomers in het UMCG, nu waren de rollen omgedraaid. Ook D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt en minister Pia Dijkstra schoven aan.

De boodschap van de nieuwkomers aan de minister en de Tweede Kamerleden was duidelijk: ‘deelname aan het traject is als een sleutel waarmee deuren opengaan om ons vak als verpleegkundige weer uit te kunnen oefenen, onze talenten te benutten, om onderdeel uit te maken van de maatschappij én om een betekenisvol werk te doen in contact met en voor onze patiënten’.

Elke nieuwkomer had een voorwerp mee dat symbool stond voor zijn of haar ervaringen in het traject ‘Nieuwkomers in hun kracht’. Dit leverde krachtige, ontroerende en humorvolle verhalen op. Verhalen die Paulusma en Podt raakten en waaruit mooie gesprekken met onze nieuwe collega’s ontstonden.

Aneeq Nazir nam bloemzaad, een beetje grond en water mee. “Het zaad is een symbool van nieuwkomers en de grond staat voor het Nederlandse zorgsysteem waar wij als nieuwkomers gaan groeien. Water staat voor de mensen die bezig zijn om te zorgen dat de bloemen in de toekomst goed resultaat leveren.”

Aynur Turman had niet alleen een voorwerp mee, maar gaf er ook een cadeau: “In mijn land dragen we alleen witte sokken en in Nederland zag ik gekleurde sokken en klompen. Voor mij staat dat symbool voor de vrijheid en dat je een eigen keuze hebt.” Het zorgde voor een lach maar ook zichtbare ontroering bij Paulusma. 

De hele delegatie (nieuwkomers, leidinggevenden, buddies en ondersteuners) kijkt ontzettend tevreden terug op deze dag. Nelleke Kombrink: “We waren meer dan welkom, er was veel aandacht voor onze verhalen en we voerden mooie gesprekken. Daarnaast hebben we de minister meegenomen in een aantal knelpunten in de route naar BIG-registratie voor deze deelnemers. En de minister heeft toegezegd hierin te duiken.”