Netwerkbijeenkomst met werkbezoek van minister Helder

Op 14 november was er in de Health Hub Roden een netwerkbijeenkomst waaraan minister Helder een werkbezoek bracht. Onze programmamanager Nelleke Kombrink was erbij en ging met de minister in gesprek over Zorg voor het Noorden, het Regionaal Zorgprofessionals Council en de regionale opleidingsopdracht.

De netwerkbijeenkomst

De netwerkbijeenkomst was een initiatief van Zorg Innovatie Forum en Health hub Roden. De aanwezigen vertegenwoordigden care en cure, onderwijs en onderzoek, ontwikkelaars, bedrijven en politiek. De impliciete innovatieopdracht vanuit het Integraal Zorgakkoord en het gesprek hierover stonden centraal. Er waren drie thema tafels: Thuis als het kan, Verplegen in de toekomst en Radicaal anders werken. Zorg voor het Noorden was uitgenodigd bij de thematafel Radicaal anders werken.

In gesprek met de minister

Aan de tafel gaf Nelleke een korte pitch over Zorg voor het Noorden en ging ze in gesprek met de minister over ‘onze’ manier van radicaal anders werken: het Regionaal Zorgprofessionals Council en de onderwijsinnovaties. De primeur van het Council deelden we hier al eerder. Natuurlijk ging het ook over de grote regionale opleidingsopdracht en de druk op de begeleidingscapaciteit in de praktijken. Hier bij kwamen twee innovaties aan bod: EPA-gericht opleiden (modulair en meer flexibel) en een deel van het ‘praktijkleren’ omzetten in  ‘simulatieleren’. Over deze ontwikkeling delen we op een later moment meer.

De reacties

De minister had belangstelling voor beide onderwerpen en noemde in de plenaire terugkoppeling specifiek het Regionale Zorgprofessionals Council. Ze noemde het een voorbeeld van radicaal anders werken door zeggenschap van zorgprofessionals zelfs op regionaal niveau te regelen. De minister was geïnteresseerd in hoe het gelukt was om het Council van de grond te krijgen en vond dat het meer aandacht verdiende als voorbeeld voor andere regio’s en organisaties. Kortom: een erg geslaagde bijeenkomst.